Saltar a continguts

Associació Oikos Ambiental

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Notícies

24/10/2009
Un estudi de l'OMS relaciona l'ús del mòbil amb el càncer

NOTICA : EL PERIÓDICO DE CATALUNYA
24/10/2009 17:38 h COORDINAT PER UNA DOCTORA CATALANA
------------------
Un estudi de l'OMS relaciona l'ús del mòbil amb el càncer
? La investigació, que ha durat 10 anys, revela que l'abús del telèfon pot causar tumors cerebrals

EFE
LONDRES
L'ús del telèfon mòbil podria tenir relació amb diversos tipus de càncer, segons un estudi internacional supervisat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) els resultats preliminars del qual ha publicat avui el diari The Daily Telegraph.

La investigació, que ha durat una dècada i es divulgarà abans de final d'any, aporta proves que les persones que abusen del cel·lular s'arrisquen a patir tumors cerebrals a llarg termini. El treball ha tingut un pressupost de 22 milions d'euros.

Les conclusions preliminars indiquen que hi ha "un risc significativament més gran" de patir un tumor cerebral "relacionat amb la utilització de telèfons mòbils durant un període de 10 o més anys", segons ha revelat el diari.

Qüestiona la seguretat

L'estudi, anomenat Interphone, qüestionarà les garanties que solen donar els governs sobre la seguretat dels aparells sense fil i augmentarà la pressió perquè les autoritats sanitàries difonguin consells més clars.

La directora de la investigació, la doctora Elisabeth Cardis, professora del Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona, ha declarat que malgrat la "falta de resultats definitius i arran de diversos estudis que, encara que són limitats, suggereixen un possible efecte de radiació de radiofreqüència" generada pels mòbils.

Cardis ha manifestat al diari que està "d'acord en general amb la idea de restringir l'ús (de cel·lulars) en els nens, encara que no aniria tan lluny per prohibir els telèfons mòbils, ja que poden ser una eina molt important (...)".

No inclou Espanya

La investigadora també ha advocat per "mitjans per reduir la nostra exposició" als mòbils, com la utilització de dispositius de "mans lliures" i l'ús moderat d'aquests aparells.

Una portaveu de CREAL a Barcelona ha indicat que l'estudi que coordina Elisabeth Cardis inclou nombroses dades de ciutadans de diversos països, entre els quals no figura Espanya, i ha afegit que es tracta d'un treball molt complex que "no es donarà a conèixer fins a finals d'aquest any".

Interphone va fer estudis en 13 països i va entrevistar 12.800 persones (entre elles gent sana i malalts de tumors) per esbrinar si l'exposició als cel·lulars està vinculada a tres classes de tumors cerebrals i un tumor de la glàndula salival.

Diversos estudis

Investigacions anteriors sobre els efectes dels mòbils a la salut han estat poc concloents, encara que el projecte supervisat per l'OMS indica, per exemple, que sis de vuit estudis d'Interphone revelen un risc més alt de patir glioma (el tumor cerebral més comú).

Des de l'Agència de Protecció de la Salut (HPA) del Regne Unit, un portaveu va manifestar que, "de moment, no hi ha proves sòlides" sobre els efectes nocius de l'ús de cel·lulars.

Per la seva banda, un portaveu de l'Associació d'Operadors de Telefonia Mòbil va apuntar que més del 30% dels estudis científics sobre aquest assumpte no han trobat cap impacte negatiu per a la salut.