Saltar a continguts

Associació Oikos Ambiental

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Notícies

08/05/2007
S'aprova l'ordenança sobre les instal·lacions de radiocomunicació però continua la polèmica

S'aprova l'ordenança sobre les instal·lacions de radiocomunicació però continua la polèmica


Oikos Ambiental denuncia que l'Ajuntament ha fet cas omís a les seves demandes i anuncia noves mobilitzacions


Redacció // Ciutat - Medi Ambient
divendres, 04 maig 2007
El ple municipal de maig va aprovar aquest dijous, de forma definitiva, l'ordenança sobre les instal·lacions de radiocomunicació. El nou document cerca consensuar la reducció d'emissions de les antenes de telefonia i el seu impacte visual, tot i així l'Associació Oikos Ambiental denuncia que s'han obviat les seves demandes i continua alertant de la perillositat d'aquestes instal·lacions per a la salut de les persones. L'associació ja ha anunciat noves mobilitzacions per al proper 17 de maig, diada internacional de les telecomunicacions.

La nova ordenança exigeix als operadors que instal·lins les antenes amb la millor orientació possible per minimitzar el nivell d'immissions de camps electromagnètics cap als habitatges propers. Així, la instal·lació no podrà estar orientada cap a les vivendes situades a menys de 100 metres respecte a l'antena. En el mateix sentit, el document promou que diferents operadors comparteixin els emplaçaments i elements comuns de les instal·lacions amb l'objectiu de reduir l'impacte visual i exigeix la presentació d'un estudi acústic. Durant el període d'exposició pública de l'ordenança el consistori ha rebut tres al·legacions que han estat desestimades perquè segons considerava no eren objecte del text normatiu.

L'Associació Oikos Ambiental que encapçala, junt amb d'altres entitats civils, les protestes contra la instal·lació d'antenes a la ciutat, ja ha denunciat que el text no millora la situació. Oikos denuncia que el text no reflecteix les seves reivindicacions, com situar antenes fora de la ciutat i reduir les potències a 0.1 microwats/cm2. En aquest aspecte l'associació afirma que Brussel·les ja ha fet un pas en aquest camí durant el passat mes de febrer de 2007.

Dos equips de mesurament
El passat abril va finalitzar la suspensió de llicències que l'Ajuntament havia aprovat a l'abril de 2005 per facilitar la tramitació tant del Pla especial urbanístic com de la modificació de l'ordenança. Actualment funcionen legalment a Mataró 25 instal·lacions de radiocomunicació. Amb la suspensió de llicències van quedar paralitzats una dotzena d'expedients d'ampliació d'instal·lacions existents, que havien sol·licitat llicència. D'altra banda, en els darrers dos anys l'Ajuntament ha obert 18 expedients de disciplina per incompliment de la suspensió de llicències, és a dir, contra operadores que havien fet instal·lacions il·legals, majoritàriament per adaptar-se a la tecnologia UMTS. La ciutat compta fins al moment amb un equip de mesurament de camps electromagnètics instal·lat a la baixada de Santa Anna i s'espera, abans de l'estiu, poder comptar amb un altre que s'ubicarà al carrer Joan Larrea. L'Ajuntament també disposa d'un equip portàtil per realitzar mesuraments dins i fora d'habitatges. Fins al moment, els mesuraments enregistrats han donat valors situats sensiblement per sota dels límits més restrictius per a telefonia mòbil que estableix la Generalitat.