Saltar a continguts

Associació Oikos Ambiental

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Notícies

14/04/2007
Antonio Ruiz: "No volem governar, només volem dignificar la política"
Antoni Ruíz con la megafonía en la Mani en contra de las Estaciones Base T.Móvil casco urbano 30 diciembre de 2006 Veure fotogaleria Ampliar imatge

Antonio Ruiz: "No volem governar, només volem dignificar la política"


Entrevista al cap de llista d'Alternativa Vecinal de Mataró


Cugat Comas | Especials - Reportatge
dijous, 05 abril 2007 - 1 comentari
El cap de llista d'Alternativa Vecinal és prou conegut. Gat vell a Cerdanyola, per molts sempre serà "l'home del megafon" i és que amb el seu cotxe i de viva veu va ser l'exponent visual de com, d'una protesta de barr,i en va néixer una proposta política. Alternativa Vecinal és una agrupació de veïns que reneguen dels polítics i que van quedar-se a les portes de donar la campanada fa 4 anys en quedar-se a 20 vots d'entrar a l'ajuntament.

Vostès es presenten altre cop. Per què una segona vegada?
Els motius que ens van dur a presentar-nos continuen vigents, per això ens presentem.

Però ara no teniu el merder de les zones blaves com a motor.
Tenim diferents conflictes oberts. El tema de l'especulació del sòl, l'urbanisme i l'habitatge; el tema de Can Fàbregas i de Caralt i el tema de la participació ciutadana que és cabdal. Motius per presentar-se i coses a dir n'hi ha més que suficients, dependrà de la voluntat de la gent si creixem i entrem.

Aquests quatre anys heu estat una mica desapareguts.
Això no és veritat, Alternativa Vecinal ha estat permanentment en tots els conflictes però és cert que no capitalitzem els problemes com altres. La nostra gent, però, sap que hi som amb el tema dels cementiris, el centre d'assistència del Camí del Mig, el tema del laboratori El Maresme, les travesses, l'escòria de la incineradora. Hem estat en totes aquestes lluites i la gent ens coneix.

Sou de Cerdanyola o de tot Mataró?
Nosaltres som una agrupació de veïns i som de tot Mataró independentment que a Cerdanyola o en determinades zones s'hi congregui la major part dels nostres suports i de la nostra gent.


Vostès són uns anti-tot.
Estem contra tot allò que és injust i no és bo pels ciutadans. En quasi tots aquells àmbits als que ens hem oposat hem acabat guanyant-los o ens han acabat donant raó. El tema dels cementiris va acabar amb un canvi de reglamentació i amb fons que no estaven previstos. I tot això després d'acusar-nos de barbàrie, que ens demanaven dos anys de presó per atemptat a l'autoritat. Tot allò va ser un intent de judicialitzar la política i n'hem sortit absolts totalment.

D'aquell episodi en fem autocrítica?
Allò va ser un moviment que es va crear contra una injustícia, que no es va informar, i que sols buscava l'especulació. Els incidents es podrien haver evitat amb una postura més flexible per part del tripartit, però nosaltres considerem que vam fer el que havíem de fer.

Mencionava el tema de Can Fàbregas. L'ajuntament els ho està posant fàcil als qui s'oposen, com vostès, a l'enderroc. Què hi diu?
Des de la seva prepotència es pensen que ells tenen tota la raó i que els altres no tenim dret a opinar, estan sent molt poc hàbils. Nosaltres ens aprofitem de la seva debilitat i de la nostra força. Ara proposen una altra barbaritat que és traslladar-la. Jo no sé si és una cosa de fira o si es tracta de desactivar-ho tot plegat. Nosaltres serem al peu del canó fins que s'aconsegueixi que es mantingui Can Fàbregas intacte com a part del patrimoni industrial.

Cerdanyola ha rebut l'ajuda de la Llei de Barris durant aquesta legislatura. Això els desactiva a vostès?
La llei de barris ha suposat algunes coses però la seva aplicació ha reincidit en els mateixos errors que s'havien comès abans com és la falta de participació ciutadana. Ens volen entrar amb calçador tota l'especulació urbanística que s'amaga darrera el Pla Integral com són els nous plans pel Sorrall o per la zona del camp de futbol. Nosaltres hi hem participat realment poc perquè som partidaris que la participació sigui real, que la gent pugui exposar les seves opinions i se'ls escolti i no que s'estigui dos anys "arreglant el món" perquè després es faci tot el contrari del que s'ha decidit en els òrgans de decisió d'aquesta suposada participació, que és pura façana.

Concretem, llavors. Què dirà l'AVM a la gent durant la campanya?
Tenim tres eixos programàtics fonamentals. El primer és el del territori i proposem frenar l'especulació del sòl. El segon és un canvi profund en la manera d'organitzar l'ajuntament i el govern municipal i finalment la participació. És la més bàsica perquè creiem que és la base de la democràcia. La democràcia no és altra cosa que això, que la gent pugui participar, opinar, que se'ls escolti, també que es puguin equivocar. Concebem la democràcia com que s'escolti la gent, les seves queixes, reivindicacions i suggeriments.

Quin paper jugaran si entren a l'ajuntament.
La nostra voluntat és de fer oposició allà on calgui i aprovar el que sigui positiu pels veïns. Volem ser un contrapès que corregeixi les desviacions que hi ha en els partits tradicionals i la nostra voluntat és estar al costat dels ciutadans estant dins i amb tots els recursos que tindríem. No pretenem governar ni cobrar de l'ajuntament. Seríem uns correctors de la política, la volem dignificar. No pot ser que la política sigui una forma de vida, s'ha de tornar a l'ètica de fer allò que es promet.

Fem política ficció. Vostè té la clau i hi ha empat entre el tripartit i CiU-PP. Què fa?
Aquesta pregunta se'ls hauria de fer a ells, dependria d'ells. Si la cosa fos una divisió entre dreta i esquerra el més lògic és que fossin ells els que ens donessin suport i ens vinguessin a buscar.

Llavors no tanca portes a ningú?
No tanquem portes a ningú però no deixem finestres obertes. No tenim compromisos amb ningú, som totalment independents i ningú ens imposa ni ens recomana. Som nosaltres mateixos. Els únics que ens donaran suport i els recomanaran o ens encomanaran seran els veïns i veïnes que votin. Sobre aquesta teoria, quan hi hagi problemes es plantejara el debat pertinent. Repeteixo que no volem governar. Però si ens hem de mullar ens mullarem, però serien su-ports puntuals.

Els partits nous -Cs, EU i PxC- els pot restar suports?
Home, pot ser. Però no és cap inconvenient. Més partits durà més participació, no té perquè ser dolent.



Una quiniela, pel 27 de maig


Sóc molt dolent per les travesses. La gent nostra està animada i creiem que podem sortir realment. El que està clar és que nosaltres fem la campanya en una altra dimensió. Gastarem uns 900 euros com a màxim. La nostra campanya la fa la gent, perquè si volem treballar per millorar coses tothom s'ha d'implicar. No tenim cap necessitat imperiosa de sortir elegits, quan haguem d'actuar ens farà falta el suport de la gent. Nosaltres exercirem la democràcia, sigui en forma de firma, reivindicació, la manifestació, la protesta o l'aplaudiment. No serà sols votar sí o no. Nosaltres no invertim. Sols comptem amb el suport de la gent.Les esperances de la Plataforma Salvem Can Fàbregas estan dipositades ara en el Consell del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya que hauria d'aturar el projecte. La resolució de Patrimoni la setmana passada, favorable a una plataforma homònima i que allunya el fantasma de l'enderroc de les naus de Can Ricart, a Barcelona, podria ser un precedent.


FITXA TÉCNICA DEL CANDIDAT

Ruiz Díaz, Antonio
Nascut a: Villanueva del Trabuco (Màlaga), l'any 1952.
Estat civil: Casat amb dos fills.
Experiència professional:Va treballar a Can Gassol. Actualment és metal·lúrgic a Iveco-Pegaso.
En política des de: Quan va arribar a Catalunya el 1969 es va involucrar políticament en el moviment veïnal i associatiu.
És un dels caps visibles del moviment veïnal més rebel que hi ha a Mataró, el del barri de Cerdanyola. És un habitual de les protestes contra l'ajuntament i és que l'activitat d'AVM ha estat més incòmode pel govern municipal que la pròpia oposició institucional.
Últimament està molt involucrat dins la plataforma Salvem Can Fàbregas i de Caralt i en les protestes contra les antenes de telefonia mòbil. És enemic declarat de l'alcalde Baron.