Saltar a continguts

Associació Oikos Ambiental

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Notícies

20/02/2007
LLANÇAMENT DE LA CAMPANYA "PER UN ENTORN SALUDABLLIURE DE CONTAMINACIÓ ELECTROMAGNÉTICA"LE
MANI 3GSM - 14 DE FEBRER DE 2007 BARCELONA Veure fotogaleria Ampliar imatge

Aportado por PEDRO BELMONTE DE ECOLOGISTAS EN ACCIÓN

LLANÇAMENT DE LA CAMPANYA
"PER UN ENTORN SALUDABLE,

LLIURE DE CONTAMINACIÓ ELECTROMAGNÉTICA"

El grup d'Ecologistes en Acció de València, conjuntament amb la Comissió per al Trasllat de la Subestació de Patraix, hem iniciat una campanya en defensa de la salut ciutadana i per mantindre els nostres barris lliures de nivells perillosos de contaminació electromagnètica (CEM)[1].

L'objectiu es compartir experiències i informació, creant sinèrgies en les actuacions amb altres col·lectius i persones sensibilitzades davant els riscs de la CEM.

A la nostra exigència de que es trasllade la subestació de Patraix a una distància prudencial de les zones habitades[2], per tractar-se d'una activitat perillosa i en aplicació del principi de precaució, hem d'afegir la denúncia davant una nova amenaça per la desordenada proliferació de 322 noves antenes de telefonia mòbil, que confirmen la "evident falta de motivació" de les autoritats municipals i de la Comunitat[3], en prendre's seriosament els riscs que tants informes mèdics senyalen, prenent mesures per a complir les recomanacions que emanen de la Resolució de Benevento, amb el fi de garantir la protecció de la població davant emissions electromagnètiques per dalt dels umbrals de risc detectats en els més recents estudis.

La CEM és un problema emergent del qual la societat és cada vegada més conscient, però davant del qual els diversos col·lectius d'afectats estan descoordinats i, a vegades, són ineficaços, a causa de la falta d'informació. Davant de la insensibilitat demostrada per les institucions polítiques autonòmiques i estatals (i, en la majoria dels casos, també de les locals), pensem que cal iniciar una sèrie d'accions que permeten a la ciutadania conèixer millor el problema i, sobretot, saber com enfrontar-s'hi quan li afecte directament.

Quant a la planificació urbanística, ha de tindre en consideració la necessitat de construir un entorn urbà saludable, lliure de CEM, on la transformació de l'alta tensió a tensió mitjana es faça fora de les ciutats i dels pobles, perquè casos com el de Patraix no tornen a produir-se; i on es garantisca que la contaminació generada per les antenes de telefonia mòbil es manté dins de les recomanacions derivades dels estudis científics més recents[4].

Al llarg de la campanya realitzarem, entra altres, les següents accions:

- Informació a la ciutadania a través de diversos mitjans.

- Celebració del Dia Internacional contra la Contaminació Electromagnètica.

- Informació i assessorament als col·lectius afectats, i als interessats per la qüestió.



Antonio Berlanga (tel. 652135496; antonio.berlanga@uv.es)

Coordinador de la Campanya Per un entorn saludable, lliure de CEM



--------------------------------------------------------------------------------

[1] Els principals causants de CEM són les infrastructures elèctriques, especialment les d'alta tensió (subestacions de transformació, transformadors d'illa i línies elèctriques aèries o subterrànies) i les antenes de telefonia mòbil. Encara que els efectes sobre la salut d'ambdós tipus d'emissions són diferents, per tindre diferents freqüències, considerem que resulta convenient agrupar-les, a fi de reivindicar l'aplicació del principi de precaució per a assegurar el dret constitucional a la salut.

[2] 2.000 metres per a la Síndica de Greuges, aplicant la normativa per activitats perilloses.

[3] Pàgina 13 de l'informe de la Sindicatura de Greuges sobre la subestació de Patraix.

[4] Un munt d'estudis científics vinculen la CEM (tant la de baixa freqüència, provocada per les infrastructures elèctriques, com la d'alta freqüència, produïda per antenes de telefonia) a una varietat de patologies, destacant diversos tipus de càncer (especialment leucèmia infantil), trastorns endocrins, mentals, del son, etc. Amés de la bibliografia científica internacional, poden citar-se als doctors Ferris (autor d'un informe específic sobre els efectes que la posada en marxa de la subestació de Patraix pot tindre sobre la població del barris afectats), Portolés o Gómez Perreta

ANNEX: Parlamento Europeo-Hyland   (pdf 23133)