Saltar a continguts

Associació Oikos Ambiental

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Notícies

01/01/2007
25/12/06 CARTA OBERTA A LA REGIDORA DEL DEPARTAMENT DE CIUTAT SOSTENIBLE, SRA. QUITÈRIA GUIRAO ABELLÀN, DE L'AJUNTAMENT DE MATARÓ- Estudio Hispano-Austriaco del posible efecto sobre la salud por la exposición crónica de Radiofrecuencias provenientes
MANIFESTACIÓ A MATARÓ 22 DE DESEMBRE ANTENES FORA DE LA CIUTAT Veure fotogaleria Ampliar imatge

CARTA OBERTA A LA REGIDORA DEL DEPARTAMENT DE CIUTAT SOSTENIBLE, SRA. QUITÈRIA GUIRAO ABELLÀN, DE L'AJUNTAMENT DE MATARÓ : RECOMANACIÓ DEL DR. CLAUDIO GÓMEZ-PERRETA : POR FAVOR, intentemos NO PASAR de 0.0006 uW/cm2 : Estudio Hispano-Austriaco del posible efecto sobre la salud por la exposición crónica de Radiofrecuencias provenientes de las Estaciones Bases de Telefonía Móvil

Benvolguda Sra. Guirao,

Després de llegir les seves declaracions a la premsa , publicades en El PUNT en data 23 de desembre de 2006 ELS AFECTATS I VEÏNS NO ENS PODEM QUEDAR INDIFERENTS: els afectats ens sentim encara més afligits en veure que les nostres reivindicacions no serveixen de res per a vostè. No s'ha dit mai que els mesuraments realitzats als domicilis dels veïns/afectats per les immisisions de les radiacions electromagnètiques dins les seves llars i impactant damunt els seus cossos , dia i nit , cada dia de l'any, no estiguin complint la normativa. El que s'ha repetit una i mil vegades, es que aquesta normativa es pobra i no protegeix als ciutadans sota les formes d'exposició residencial o laboral. S'ha de puntualitzar que la normativa del Real Decreto 1066/2001, de 28 de setembre reconeix en el punt 2. :
"El objetivo de la densidad de corriente es proteger contra los graves efectos de la exposición sobre los tejidos del sistema nervioso central en la cabeza y en el tronco, e incluye un factor de seguridad. Las restricciones básicas para los campos frecuencias muy bajas se basan en los efectos negativos establecidos en el sistema nervioso central."
Els valors de restricció bàsica del Real Decreto esmentat són molt alts, ja que solament contemplen ELS EFECTES TÉRMICS , menyspreant els efectes NO TÉRMICS , i en exposicions amb valors molt inferiors als definits al R.D.. 4.000 vegades menys, hi ha persones que senten sobre la seva salut la influència perniciosa de les ones electromagnètiques: irritabilitat i nerviosisme amb alteració de les ones cerebrals i d'altres bioritmes, mal de cap, retard en la pressa de decisions, ment en blanc, depressió, insomni i trastorn del son, soroll i brunzit a les orelles, mareig i vertigen , palpitacions i alteracions del ritme cardíac, infart, sense parlar de malties més greus com càncer, leucèmia i alzaheimer.
Podríem rumiar : Com és possible que per determinar els màxims de radiació permesos s'hagi escalfat una massa morta, composta per un 57% de sacarosa , un 1,72% de clorur sòdic (sal comuna) i un 41,28 % d'aigua desionitzada i s'hagi comprovat que irradiant-la, la seva temperatura no puja més d'un grau centígrad. MILLOR NO FER COMENTARIS PERQUÈ ES PODRIA DIR UNA DE GROSSA!!
Perquè sàpiga nosaltres no som matèria inerta som matèria viva: el cos humà té parts conductores de l'electricitat i s'indueixen corrents elèctriques en el cos quan està sotmès a l'acció dels camps electromagnètics emets pels telèfons mòbil i les seves antenes.
Aquests corrents electromagnètics induïts en el cos dels veïns alteren l'estat físic del seu cos , perquè es produeix una situació física elèctrica diferent de la que havia abans d'estar exposat als camps electromagnètics emesos per la telefonia mòbil. Això passa dins el domicili dels veïns/afectats les 24 hores del dia, durant els 365 dies que dura un any!!. A més a més, aquesta inducció no és consentida ni tolerada.
Ha de saber també que no hi ha cap empresa d'assegurances que cobreixi el risc per danys a la salut produïts per l'exposició als camps de les antenes base de telefonia mòbil. El motiu d'aquesta negació és degut a que és un risc desconegut i il·limitat , i es pot assimilar a un risc de catàstrofe nuclear.
En un document aportat per Airtel, davant la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Andalusia (secció 2ª), en el litigi 1005/2001, a la petició de la defensa i després de ser reiteradament requerit pel Tribunal, la pòlissa de responsabilitat civil de l'empresa Airtel pels serveis inherents a la telefonia fixa, telefonia mòbil i altres de telefonia, diu en la seva última pàgina:
19.- EXCLUSIÓN USO TELÉFONOS MÓVILES
Se hace expresamente constar que por esta póliza no quedan cubiertas las responsabilidades legales con respecto a daños personales, enfermedad, incapacidad de cualquier tipo, muerte, enfermedad mental, angustia mental, dolor mental o físico, trastorno o deterioro o desorden mental o físico o cualquier síntoma mental o físico causado o supuestamente causado o contribuido por el uso continuado de teléfonos móviles.
Ens preguntem: Si per l'ús continuat d'un telèfon mòbil poden ocórrer aquests casos que es descriuen en aquesta clàusula d'exclusió , què pot passar davant l'exposició durant les 24 hores del dia els 365 dies de l'any?
Per tant, no hi ha cap pòlissa d'assegurances que cobreixi els danys a la salut per les ones emeses per les antenes de les estacions base de telefonia mòbil ni dels telèfons mòbils.
No havíem quedat que la radiació és innòcua i que no cal cap tipus de precaució davant els efectes no tèrmics ????????
Sàpiga també, que l'alteració de la membrana hemato-encefàlica i l'entrada de virus, toxines i prions al cervell, està perfectament demostrada des del 1972 pels efectes de les ones electromagnètiques. La Declaració de Friburgo, signada per milers de metges alemanys, no deixa lloc a dubtes sobre la contaminació electromagnètica.
Se'ns adverteix dels risc , concloentment, que corren els usuaris del telèfon mòbil basant-se en un augment de neurinomes pels antics analògics i per dades de laboratori amb cèl·lules humanes, el augment del trencament d'ADN i aparició d'oncògenes per la radiació del mòbil, per sota del límit legal actual. Però vostè es queda freda i impassible davant el rebuig dels veïns i afectats davant la intromissió inacceptable de unes ones electromagnètiques procedents d'activitats industrials , moltes vegades sense llicències i incomplint la normativa del planejament , el nostre cas d'alçàries , usos. A part d'incomplir , en algun cas, la normativa acústica i sempre sense control sanitari. Hi ha científics independents, com el Dr. Claudio Gómez-Perreta de l'Hospital la Fe de València , que reben les nostres queixes diàries , denunciant insomni, mal de cap, ... sense parlar de malalties més greus, queixes amargues que ningú vol escoltar , dels veïns que vivim prop d'aquestes estacions base de telefonia mòbil. Per desgracia, no estem boixos , la literatura científica recolza les esmentades queixes i cada cop amb més força .Encara que moltes vegades l' oficialitat vol silenciar els treballs dels científics independents, com del Dr. Gómez-Perreta, Dr.Portolés, Dr.Navarro , fins i tot, amb mobbing per part dels seus superiors. Per què retallen des del Ministeri de Sanitat projectes per finançar estudis epidemiològics dels quals s'han fet estudis previs?
Partint d'un estudi previ , el qual no es pot acabar perquè el Ministeri de Sanitat ha denegat ,per dues vegades el projecte, els Drs. Gómez-Perreta, Navarro,Portolés, Maestu amb col·laboració amb el Dr. Oberfeld, Gerd organitzador de la conferència de Salzburg , fins 0,04 V/m (0.0004 uW/cm2) amb valor total (RTV, WiFi, GSM, UMTS...) podria ser considerat control , a partir de 0,05 V/m (0.0006 uW/cm2) comencem a veure associacions positives amb símptomes de la SMO

Grupo de referencia: Exposiciones desde 0.02-0.04 V/m (0.0001-0.0004 uW/cm2)
Grupo intermedio (ya con problemas): Desde 0.05-0.22 V/m (0.0006-0.0128
uW/cm2)
Grupo de máxima exposición: 0.25-1.29 V/m (0.0165-0.44 uW/cm2)- Tots els mesuraments realitzats als domicilis dels veïns amb possibles efectes de les ones electromagnètiques es troben dins aquest grup nivells mesurats que van de 0.34 V/m - 1.58 V/m

Ara entra la nova generació sense fills coneguda com UMTS, més enèrgica i de freqüència semblant a la ressonància de les molècules de l'aigua , doble risc per la seva intensitat i freqüència. Dades rellevants de la seva nocivitat desenvolupat sota l'auspici del govern holandès fa dos anys, però que ni detenen , o al menys, demorin la posta en marxa d'aquesta nova generació de mòbils i estacions base de telefonia. No és això el que volen fer a Mataró, col·locar-les aprofitant les infraestructures existents i compartir aquestes espais amb uns altres operadors , significant això més radiació pels veïns que envolten aquestes estacions base de telefonia mòbil? Nosaltres creiem que això es vol fer així perquè les Operadores ja no troben més terrats de Comunitats de Veïns , perquè la població ja està assabentada dels possibles efectes nocius d'aquestes radiacions. Com és possible que surtin anuncis a la premsa buscant Comunitats de Veïns per instal·lar aquestes infraestructures quan el que s'hauria de prohibir és col·locar-les damunt els immobles d'ús residencial i prop dels espais sensibles?
Sembla ser que a Israel s'han pres més en serio el tema alarmats davant la protesta i alarma social generada en la població. Un Estudi de Wolf & Wolf de l'Unitat de Dermatologia del Centre Mèdic Kaplan de Tel-Aviv i publicat al Journal of Cancer Prevention conclou que en les zones exposades a solament 0,35 uW/cm2, recordem que la legislació de la UE permet fins 450 (telefonia mòbil de 900 MHz), augmenten fins a 5 vegades la probabilitat de càncer entre els seus residents. Tornem a repetir tots els mesuraments realitzats a les llars dels veïns afectats pels possibles efectes de les radiacions, prop d'aquestes estacions base de telefonia mòbil ubicades al Camí del Mig, es troben disns aquests valors!

Li preguntem: quin és el preu que posarem fins ara a la nostra salut o millor a la nostra qualitat de vida exposats a tecnologies que no han patit l'escrutini previ de les ciències de la salut?

Com a Regidora que representa un Partit Ecologista - ICV- d'esquerres , creiem humilment hauria de fer alguna cosa més que dir que "insisteix a dir que els mesuraments que des de l'Ajuntament s'han portat a terme a les estacions base de telefonia que hi ha a la ciutat «posen de manifest que els nivells de radiació compleixen la normativa i que, a més, estan molt per sota dels límits marcats».
També comenta que : «Ens preocupa molt la manera i el contingut de la informació que s'està fent arribar a aquestes persones», es lamenta Guirao.
Puntualitzar en aquest punt, que els veïns s'han posat en contacte amb l'Associació i que les manifestacions que troben ressentida la seva salut la valoren ells mateixos, ja que veuen que cada dia que passa la tenen pitjor. En quan al tema acústic, els afectats, són els que ens comenten que porten anys denunciant aquest fet i que no se'ls ha solucionat el problema. Ets pot passar pel Camí del Mig per davant de l'edifici de telefònica, a qualsevol hora del dia, però al vespre es quan més soroll es detecta, i comprovar els sorolls, ja ens podem imaginar els sorolls a casa dels afectats.
Finalment, ens preocupa que el Departament que regeix estigui tan out de totes les publicacions i informes actuals, i que solament llegint el nostre web es podrien posar al dia.
Esperem que aquesta carta la pugui llegir més membres del Partit que representa per poder reparar la situació actual dels veïns/afectats pels possibles efectes nocius de les radiacions que emeten aquestes estacions base de telefonia mòbil , les quals envaeixen les llars dels ciutadans i els seus cossos sense cap tipus de consentiment.

Ben atentament,






ASSOCIACIÓ OIKOS AMBIENTAL



Mataró, 24 de desembre de 2006




P.D.: " SI CALLAMOS TODOS ENFERMAMOS, VAMOS TODOS A GRITAR , PARA QUE NO NOS TENGAN QUE CURAR !FUERA ANTENAS DE LA CIUDAD!

-"EL PROGRESO DEBE ESTAR A FAVOR DE LA VIDA , NUNCA EN CONTRA D'ELLA"


Bibliografía utilitzada:
-> (Artículo de Opinión publicados de Levante-EMV .:
Lo que la Constitución Europea omite:
Dr. Claudio J. Gómez-Perretta
Investigador en Salud Pública
Hospital Universitario La Fe (Valencia)

-> Artículo de Opinión:

"No somos dominio público radioléctrico ni tampoco lo es nuestro domicilio"
Pedro Cores Uría (EcoHabitar) : La ley general de telecomunicaciones, la declaración universal de los derechos humanos y la constitución
"Nadie tiene derecho a inducir corrientes eléctricas dentro de nuestro cuerpo sin nuestro consentimiento"

->Estudio Hispano-Austriaco del posible efecto sobre la salud por la
exposición crónica de Radiofrecuencias provenientes de las Estaciones Base
de Telefonía Móvil

Congreso : ESD-LPD (European Low Power Initiative
for Electronic System Design) Workshop at Kos, Greece, October 5, 1999

Oberfeld Gerd(1), Navarro A. Enrique(3),
Portoles Manuel(2), Maestu Ceferino(4), Gomez-Perretta Claudio(2)

1) Public Health Department Salzburg, Austria
2) University Hospital La Fe, Valencia, Spain
3) Department of Applied Physics, University Valencia, Spain
4) Foundation European Bioelectromagnetism (FEB) Madrid, Spain


Resumen:

METODOLOGIA

* Estudio realizado sobre 97 personas de ambos sexos, aparentemente sanos,
de edades comprendidas entre 14-81 años y edad media de 39 años.

* Cumplimentaron un Cuestionario de 16 síntomas relacionados con la salud de
forma que 0= nunca, 1= a veces, 2= a menudo, 3= muy a menudo

* Solo un 29 % indicó utilizar un celular durante más de 20 minutos/día
mientras que un 14 % reportó utilizar un ordenador durante más de 2
horas/día, 17% contestó vivir a menos de 10 metros de un transformador y un
43 % a menos de 100 metros de líneas de alta tensión(voltaje inferior a 110
Kv).

* Se midió el campo eléctrico (V/m) encima de cada cabecera de cama/sujeto
con un instrumento portátil de banda ancha (400 MHz-3GHz) durante el primer
estudio (2001)

* En 6 viviendas se midió la contribución del espectro de radiofrecuencias
desde 80 MHz-2.5 GHz) en el año 2004

* Según el mapa de resultados se dividió a los sujetos en tres grupos:
Grupo de referencia: Exposiciones desde 0.02-0.04 V/m (0.0001-0.0004 uW/cm2)
Grupo intermedio: Desde 0.05-0.22 V/m (0.0006-0.0128 uW/cm2)
Grupo de máxima exposición: 0.25-1.29 V/m (0.0165-0.44 uW/cm2)

* El análisis estadístico consistió en la aplicación de un modelo logístico
de regresión sobre los tres grupos de exposición para conocer los "odds
ratios" para un intervalo de confianza del 95%.
Dicho modelo se repitió para la condición "raw", y con los ajustes
respectivos de la edad y el sexo y con la edad, sexo y distancia a la
estación base más cercana.


RESULTADOS

La medida de banda ancha se debe principalmente a las EB y la TV ya que la
atenuación de la FM era de 15 db por lo que la contribución de ésta era
mínima sobre dicha medida

La contribución de la TV fue pequeña comparada con la de GSM 900-1800 MHz
Tras el análisis del 2004 (Figura 1- Oberfeld et al, 2004)

La mayoría de OR incrementa cuando se ajusta el modelo con la edad y el sexo
(Tabla 4- Oberfeld et al, 2004) mientras que cuando se ajusta para la
distancia se observa un descenso del OR para alteraciones del sueño, vértigo
y tendencia depresiva pero muy pequeña comparada con los valores globales de
OR aumentando éste en el caso de fatiga y pérdida de apetito. De lo cual se
podría concluir una moderada contribución del efecto edad y sexo y escasa de
la distancia si tenemos en cuenta los OR finales (Tablas 4 y 5- Oberfeld et
al, 2004)

CONCLUSIONES

Este estudio demuestra que la exposición a microondas de la
GSM(900-1800 MHz) incrementa significativamente y considerablemente el
padecimiento de FATIGA, TENDENCIA DEPRESIVA, DESORDENES DEL SUEÑO, PROBLEMAS
CARDIOVASCULARES, DIFICULTADES DE CONCENTRACION, DESORDENES DE LA PIEL,
PERDIDA DE APETITO y en menor grado pero con OR siempre por encima de 1.32
para cefaleas, nauseas, problemas de audición, irritabilidad, vértigo,
alteraciones visuales, alteraciones de la marcha para los sujetos expuestos
en el grupo comprendido entre 0.0006-0.0128 uW/cm2 y en mayor grado para los
expuestos a valores de flujo de densidad de potencia entre 0.0165-0.4
uW/cm2.

Cuando se tienen en cuenta otras variables como la edad y el sexo se
aprecia un efecto positivo sobre los OR medidos y otro negativo sobre el
sueño, vértigo y tendencia depresiva pero muy pequeña comparada con los
valores globales de OR por lo que el efecto cercanía de la EB no supone un
parámetro relevante a la hora de estimar nuestro resultados

Finalmente, a pesar de que un incremento en el tamaño de la muestra
pudiera modificar en parte los valores de los OR obtenidos y que el estudio
hubiera alcanzado un mayor grado de exactitud con medidas individuales
relacionada con cada una de los tres rangos de frecuencia principales los
autores concluimos que los resultados de este estudio pudieran ser de gran
importancia y por lo tanto deberían de ser tomados seriamente por los
organismos responsables de la salud pública

Así, valores de densidad de potencia de más de 0.0006 uW/cm2 para
exposición residencial GSM pueden ser susceptibles de cambios desfavorables
en parámetros representativos del estado general de salud del individuo.