Saltar a continguts

Associació Oikos Ambiental

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Notícies

15/11/2006
El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC-Ecologistes de Catalunya) El GEPEC-EdC veu amb preocupació l'increment d'antenes de telefonía per mòbils de tercera generació a Catalunya
El GEPEC-EdC Veure fotogaleria Ampliar imatge

El GEPEC-EdC veu amb preocupació l'increment d'antenes de telefonía per mòbils de tercera generació a Catalunya


Abans de res, cal qüestionar-se qui té la potestat de decidir que cal introduir a la força una tecnologia, l'UMTS, que implicarà encara més radiació que la telefonia GSM existent.

La por dels veïns és més que justificada, tenint en compte els problemes de salut que a molts d'ells els estan produint les antenes, com símptomes clars d?estrès, irritabilitat i nerviosisme amb alteració de les o­nes cerebrals i d?altres bioritmes, mal de cap, pèrdua de reflexos, retard en la presa de decisions, pèrdua de memòria, ment en blanc, depressió, insomni i trastorns del son, soroll i brunzit a les orelles, mareig i vertigen, palpitacions i alteracions del ritme cardíac, sense parlar de malalties més greus com càncer, leucèmia, alzhèimer i fibromiàlgia.

El que passa és que molta gent no és conscient d'on li vénen els mals, tant si és d'una antena de telefonia mòbil o d'un telèfon sense fils amb tecnologia DECT instal.lat al propi domicili o a casa d'un veí.

L'afirmació que se sol fer per part de les emppreses de telefonía que les antenes d'UMTS són "menys agressives des del punt de vista paisatgístic" també ens sembla tendenciosa i falsa, ja que tenen unes dimensions bastant més grans que les GSM. Només cal mirar quines hi havia abans i quines són les noves que s'estan instal.lant.

Pel que fa a què les radiacions estan "sempre per sota el límit" només podem dir que els límits legalment permesos certament protegeixen dels efectes tèrmics, però de cap de les maneres no protegeixen dels efectes no tèrmics.

Cada vegada són més els estudis que alerten de problemes de salut relacionats amb la contaminació electromagnètica (Stewart, Hyland, Lilienfeld, Santini, Johanson, Gómez-Perretta), alguns dels quals han rebut pressions, coaccions i/o retallades de fons perquè deixin les investigacions que estan portant a terme.

Pel que fa a la hipersensibilitat als camps electromagnètics, cada vegada hi ha més gent que ha hagut d'abandonar la seva vivenda i/o la seva feina a causa de la omnipresent contaminació electromagnètica. Aquest és un problema que cada vegada afecta més gent i l'únic que veiem és que els afectats són acusats d'hipocondríacs, maníacs, paranoics, supersticiosos, etc.

Per acabar volem esmentar breument quelcom important que diu la declaració de Friburg, signada actualment per més de 2000 metges, no pas per 2000 enginyers de telecomunicacions, que en relació als problemes de salut més amunt esmentats diu: "amb massa freqüència millora la malaltia o desapareixen les dolències que es perllongaven durant mesos o fins i tot anys, poc temps després de reduir o eliminar la irradiació amb microones que patien els nostres pacients".

En conseqüència, en aplicació del principi de precaució, des del GEPEC-EdC demanem una moratòria immediata pel que fa a la introducció de l'UMTS.

VEURE NOTA PREMSA ORIGINAL ACÍ