Saltar a continguts

Associació Oikos Ambiental

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Notícies

14/11/2006
CAPGROS - Espai del Lector:Telèfons mòbils per a nens de sis anys?
Imatge de complement Veure fotogaleria Ampliar imatge

Telèfons mòbils per a nens de sis anys?
Aquest dies hem escoltat que una companyia de serveis telfònics estudia la possibilitat de llençar al mercat aparells d'aquest tipus pels infant de sis anys; atenent, suposem, a aspectes de mercat (entrar en un segment inèdit), comercials ("ensinistrar" els futurs consumidors) o econòmics (augment de vendes y beneficis). Deixant de banda, però, els aspectes més elementals de tipus ètic, pedagògic o, fins i tot, moral.

Amb el recurs, cada vegada més gran, a aparells electrònics cada cop més sofisticats, estem oblidant que els nens en aquestes edats cal que tinguin hores per jugar (jugar manualment, jugar en companyia, jugar imaginativament); que els aspectes de sociabilitat cal desenvolupar-los ja des de ben petits; que els aspectes de solidaritat i companyonia no s'afavoreixen tancant i individualitzant el nen amb un aparell electrònic, posant-lo davant d'un ordinador o mantenint-lo penjat d'un telèfon mòbil. Fora de l'escola, quin temps li quedarà per parlar amb algú cara a cara ?; quan podrà jugar en un equip esportiu, o participar a una colla castellera o de teatre, o fer música o ser-hi en una coral?.

Lamentablement, com més va més, sembla com si als nens cal treure-l's de l'entorn estrictament humà i subsumir-los en un entorn purament "maquinari". I el temps per pensar, o el temps per somniar?. Estem realment pensant en els nostres infants o, en el fons, només estem transmetent la nostra incapacitat per delimitar espais i temps de convivència, de respecte i de sociabilitat ?.

Potser caldrà recordar (o fer-ho saber als que ho desconeixen), si no hi ha cap més argument, que els telèfons mòbils no sols registren ones electromagnètiques quan es parla sinó que, molt més important, per tal de poder ser localitzables (com penseu que ens localitzen a tot arreu?) estan rebent contínuament ones per tal de no perdre la situació, fins i tot mentre es dorm si no es té desconectat?. I que encara no hi ha estudis fiables que descartin l'impacte negatiu per a la salut, més aviat el contrari?.

Peró, a més a més, algú pot explicar per a què necesita un vailet de sis anys un telèfon mòbil?. Es pot descriure alguna circumstància habitual en la que sigui necessari disposar d'un aparell d'aquest? Es que no han d'aprendre els nens, si és que es dóna aquesta circumstància, a activar la seva capacitat de comunicació, de reacció, d'organització, de relació amb el què i qui els envolta?. En el fons, realment, són les companyies telefòniques que necessiten nous clients, i si cal explotar un segment nou (mai millor utilitzat el terme "explotar") és igual si es tracta de nens de sis o de set o de vuit anys. (Algunes mini-agrupacions politiques proclius a defensar els drets dels nens en casos inversemblants podrien ara actuar).

Pot ser el "Defensor del Poble" , en comptes de ficar-se on no li toca i quan no li toca, caldria que defensés realment al poble, al més menut, i elevés la corresponent queixa als organismes que han de vetllar per la salut, mental i física dels nostres infants: Ep! Si és que hi són !.

Maria Rosa Cuscó i Alberó
Psicopedagoga

VEURE INFORMACIÓ ACÍ